Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

We moeten eten wat de visser vangt.

NorthSeaChefs moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische & Nederlandse vissers.

Steun onze missie!
Visser houdt vis vast tussen zijn wijsvinger en duim met oceaan op de achtergrond.
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

pro
ble
ma
tiek

207,5
ton
Aangelande verse vis werd opgehouden omdat deze de bodemprijs op de veilklok niet haalde. Deze werd verwerkt tot vismeel om kweekvis te voeden.
50
%
De doelsoorten van de Belgische vissers zijn tong, pladijs en zeeduivel. Maar bijna de helft van de vangst is bijvangst. Die bijvangst is dus ook belangrijk voor de omzet van de vissers.
60
%
Zalm en kabeljauw zijn goed voor maar liefst 60% van het thuisgebruik van verse vis. Tong staat op de 3e plaats met 5% terwijl dit de belangrijkste doelsoort is van onze vissers.
150
Miljoen
Alleen al in de Noordzee drijven 150 miljoen plastic tasjes en ander afval. Jaarlijks komt er in onze kleine zee 20.000 ton afval bij. 80 procent van het strandafval spoelt aan op onze stranden.

Met NorthSeaChefs willen we de vraag en het aanbod naar onze Belgische vis stimuleren. We zijn een a-commerciële organisatie, die alles in het werk stelt om Belgische vis in het algemeen populairder te maken en in het bijzonder om bijvangst, minder bekende en onbeminde vissoorten, gevangen door Belgische vissers te promoten. Tegelijk willen we overbevissing van bepaalde vissoorten tegengaan door alternatieven aan te bieden.

Met creatieve recepten en technische fiches moedigen we andere chefs, hobbykoks en  consumenten aan om op een verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vis en bijvangst. We willen deze vissen een eigen identiteit geven. Enerzijds omdat die vissen zoveel meer te bieden hebben dan de meeste mensen denken. Anderzijds uit eerbied voor onze vissers en hun vangst die ook bestaat uit minder populaire vissen  zoals  hondshaai, rode poon, pieterman, steenbolk, schartong, schelvis, zeekat …

Oranje gyotaku afdruk van een vis.

De
op
los
sing

20%

Sinds de start van NorthSeaChefs zijn door actieve promotie de gemiddelde visprijzen in Belgische havens met 20% gestegen.

id

Door elke Belgisch gevangen vis een identiteit te geven informeren en inspireren we chefs en consumenten om te kiezen voor vis van bij ons.

nsc

Wij NorthSeaChefs trekken daarom ook aan de alarmbel, want ook onze Noordzeevissen krijgen deze  microplastics binnen. En wij krijgen ze vervolgens op ons bord. Hoog tijd om er iets aan te doen. Daarom steunt NorthSeaChefs de Eneco Clean Beach Cup.

Een wereldwijde actie, waarbij vrijwilligers de stranden schoonmaken. Jaarlijks nemen we hier met een groot aantal van onze NorthSeaChefs aan deel.

Door onze stranden mee schoon te vegen, tonen we het enorme probleem en hopen we iedereen - consumenten en beleidsmakers - wakker te schudden. Want het tij is helaas nog niet gekeerd.

Onze missie is pas geslaagd als het aanbod van en de vraag naar Belgisch gevangen vissoorten toeneemt. Kortom, wanneer de horeca en de toeleveranciers ook overtuigd zijn van ons idee en wanneer het grote publiek Belgische vissoorten vraagt en vindt in de supermarkt.

"We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten."

Vragen?

Filip Claeys & Rudi Van Beylen op het podium tijdens de presentatie op Food Paradise Day.
Hoe kan ik bijdragen tot jullie missie?
+

Door het ondertekenen van het charter en het aankopen en serveren van Noordzeevis in je restaurant, je winkel of thuis draag je bij aan onze missie. Breng daarbij het verhaal van NorthSeaChefs. Vertel aan je klanten waarom het voor jou belangrijk is om lokaal gevangen vis te serveren. Door de vraag naar deze vissoorten te doen stijgen, zal het aanbod genoodzaakt zijn om te volgen. Hopelijk vinden we zo binnenkort meer en meer Noordzeevissen terug in de handel en op restaurant.

Wat doen jullie nu precies?
+

Met ons collectief van chefs zetten we Noordzeevis in de kijker. Dit doen we door het ontwikkelen van uitdagende recepten of het organiseren van inspirerende evenementen en workshops. Daarnaast brengen we onze seizoensvissen onder de aandacht in onze maandelijkse nieuwsbrief, door persberichten uit te sturen en leuke content op social media te plaatsen.

Kan ik ook lid worden?
+

We hebben 2 categorieën van leden. Een eerste categorie zijn de steunende leden. Dat zijn consumenten tot hobbykoks, tot vishandels, tot restaurateurs. Zij kunnen op onze website een charter ondertekenen en ontvangen na ondertekening daarvan een oorkonde voor in het restaurant. Van hen verwachten we niet dat ze uitsluitend met Noordzeevissen werken, maar vinden we het fijn als ze achter onze filosofie staan en die ook willen meegeven aan hun klanten. Een tweede categorie is ons onderzoeksteam. Dit zijn de chefs waarmee we naar buiten komen en die we actief betrekken in onze evenementen en promotiecampagnes. Zij ontvangen elke 2 maanden een blue box waarmee ze aan de slag kunnen en die verschillende vissen kunnen testen. Van hen verwachten we echter wel dat ze uitsluitend met Noordzeevis koken en bij voorkeur de minder bekende en de bijvangst. Denk maar aan soorten zoals hondshaai, wijting, zeekat, steenbolk, …

Wat hebben jullie tot nu toe al verwezenlijkt?
+

Bij de opstart van NorthSeaChefs werd heel wat vis nog overboord gegooid door de vissers omdat er geen markt is voor bepaalde vissoorten. Nu, 10 jaar verder,gebeurt dat veel minder. Het aanbod en de vraag naar onbekende soorten en bijvangst is dus gegroeid. Inmiddels hebben we ook 75 chefs in ons collectief en meer dan 3.000 steunende leden die onze visie en filosofie uitdragen. Binnen de horeca wereld is NorthSeaChefs toch een begrip geworden.

Chefs van de maand

De NorthSeaChefs zijn zeer trots op deze toptalenten. Daarom staan zij deze maand in de spotlight!

nieuws

tongschar, Noordzeekrab en wijting op schilferijs
Tongschar, wijting en Noordzeekrab zijn de herfstvissen

“We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel de visser laten vissen wat wij willen eten.” Het motto van de NorthSeaChefs is ook weer actueel voor deze herfst. Vergeet de bekende vis en ga eens voor een atypische soort uit de ‘bijvangst’. Die is niet minder lekker en ook voor de portemonnee is het een goede keuze. De onbekende en onbeminde Noordzeevissen die dit seizoen volop voorradig zijn en extra aandacht verdienen zijn wijting, tongschar en Noordzeekrab.

Lees meer.
grijze garnalen in de handpalmen vastgehouden.
Grijze garnaal is vis van het jaar 2022

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 34ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Hilde Crevits, Vlaams minister van Zeevisserij, maakte hem vandaag bekend in gaststad Nieuwpoort. De keuze valt op de grijze garnaal, een product van de Belgische kustvisserij die een steuntje in de rug kan gebruiken.

Lees meer.
Foto van een man aan een gedekte tafel terwijl die buiten naar een DS4 kijkt met logo van NorthSeaChefs op de zijkant van de wagen.
Partner­ship in de kijker: DS Auto­mobiles

NorthSeaChefs & DS Automobiles hebben sinds twee jaar een samenwerkingsverband. Zowel NorthSeaChefs als DS Automobiles hebben de begrippen duurzaamheid, authenticiteit en vakmanschap verder ontwikkeld, die vandaag de dag waarden zijn die veel bedrijven in hun filosofie integreren. Avant-garde, vakmanschap en differentiatie zijn eveneens waarden die door het merk DS worden gedeeld.

Lees meer.
de drie seizoensvissen op schilferijs met links de schelvis, midden de wulk en rechts de hondshaai
Vis van het seizoen: hondshaai, wulk en schelvis

De lente is in het land, maar ook in de zee! Want ja, ook de Noordzee volgt de seizoenen. Van maart tot juni zijn volgende vissen op hun best: hondshaai, wulk en schelvis. Vis op het menu? Ga dan eens voor een minder bekende soort en verras jezelf en je gasten. 3 NorthSeaChefs bedachten enkele heerlijke recepten met deze seizoensvissen. Ontdek het verder in dit artikel.

Lees meer.
Winterse vangst: steenbolk, rode poon en zeekat

Weinigen weten dat iedere vissoort bepaalde maanden op zijn top is. Ook vissen hebben hun seizoenen, periodes wanneer er een rijke aanvoer is en de vis het lekkerst is.

Lees meer.
Partners