Michaël Vrijmoed

Vrijmoed

Chef van de maand

Michaël Vrijmoed

Net gestart met zijn eigen zaak Vrijmoed en al geëngageerd NorthSeaChef. Michaël Vrijmoed (°1980) leerde van de besten, maar wil toch vooral zijn eigen ding doen.

Tot in de puntjes klaargestoomd

Initieel wilde Michaël bakker worden. Zijn ouders stuurden hem veiligheidshalve toch maar naar de hotelschool. Gelukkig, want zo geraakte hij meteen verknocht aan koken. De microbe sloeg helemaal over toen hij in de leer ging bij gedreven chefs zoals Guy Van Cauteren en natuurlijk Peter Goossens, de driesterrenchef aan wiens zijde hij 8 jaar stond als souschef. Zijn vakanties wijdde Michaël aan stages in binnen- en buitenland. Niets aan het toeval overlatend, bereidde hij zich minutieus voor op zijn eigen zaak, Vrijmoed. Dat Peter Goossens’ rechterhand hoge verwachtingen schept, mag wel duidelijk zijn. Nog voor de officiële opening in maart 2013 stond Vrijmoed al op menig culinaire wishlist. Hoewel de invloed van Goossens terroir-keuken groot is, werkt Michaël zijn gerechten uit op zijn manier. Zijn pure keuken typeert zich door de centrale functie van het product en het vermijden van ingrediënten die geen meerwaarde hebben op het bord.

Stof tot nadenken

Michaëls voorkeur ging sowieso al uit naar Noordzeevis. Puur geografisch is het een logische stap, maar ook gevoelsmatig. Het klopt, het voelt juist aan. “Ik hoop dat mensen door NorthSeaChefs zich meer bewust gaan worden en nadenken over iets dat zo logisch en vanzelfsprekend is.”

Gerechten van deze chef

Gemarineerde schelvis, salade van radijs, mierikswortelmayonaise

Gemarineerde schelvis, salade van radijs, mierikswortelmayonaise

Toast met dille en mousse van schelvis

Toast met dille en mousse van schelvis

Tagliatelle van zeekat met avocado

Tagliatelle van zeekat met avocado

Tempura van zeekattentakels en rouille

Tempura van zeekattentakels en rouille

Gemarineerde zeekat met ketchup

Gemarineerde zeekat met ketchup

Schelvis met mosselen en crème van sla

Schelvis met mosselen en crème van sla

Schelvis met algenbouillon en shimeji-paddenstoelen

Schelvis met algenbouillon en shimeji-paddenstoelen

Schelvis met basmatirijstcrème en bouillon van Noordzeegarnaal

Schelvis met basmatirijstcrème en bouillon van Noordzeegarnaal